Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit Köszön(t)ő szavai

Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit Köszön(t)ő szavai

Madame l'Ambassadrice,

Excellencies,

Miniszter úr,

Dr. Bóka polgármester úr,

Porga polgármester úr,

Képviselő úr,

Kedves művészek,

Hölgyeim és uraim,

Barátaink,

 

Ez nem köszöntő beszéd lesz, hanem köszönő – mert nagyon sok kitűnő embernek szeretnénk megköszönni, hogy ma itt lehetünk Judittal ezen ünnepélyes alkalommal. Kérem, engedjék meg, hogy egy felettébb szubjektív megjegyzéssel kezdjük. Számunkra ez a történet maga a csoda, ami közel négy éve kezdődött, innen szó szerint egy kőhajításnyira, egy Balaton parti étteremben – voltaképpen véletlenek sorozataként.

Gyanítom, hogy nappali elfoglaltságomhoz kapcsolódva, tíz éve kért fel Áder János korábbi köztársasági elnök, hogy vezessem az általa koncipiált Budapest Vízivilágtalálkozók Nemzetközi Programbizottságát, aminek persze örömmel eleget tettem.  A harmadik Világtalálkozóra 2019-ben került sor és a Nemzetközi Programbizottság azon a nyáron tartotta utolsó ülését a nagy konferencia előtt, a tihanyi Limnológiai Intézetben. Ennak apropóján hívta meg vacsorára a bizottságot dr.Bóka István. Kellemes vacsora volt, jó beszélgetésekkel, de bevallom, akkor már jelentősen untam vízzel kapcsolatos katasztrófákról meg klímaváltozásról beszélni, ezért elmondtam a polgármester úrnak, hogy közel harminc év külhoni kalandozás után végleg hazatértünk egy felettébb méretes modern képzőművészeti gyűjteménnyel, amit valahogy szeretnénk a közzel megosztani.  Aztán iddogáltunk tovább. 

Néhányr hét múlva felhív a polgármester úr: „Áll még az ajánlatod?” Már a kérdéstől is felállt a szőr a hátamon, ha szabad ezt a képzavart használnom. Hát így kezdődött. 

Aztán kicsivel később megtudtuk, hogy Dr. Geskó Judit és Vass László súgtak a háttérben. Súgásért ilyen hálásak még soha nem voltunk életünkben. Megint véletlen, hogy egy gőzzel telített hévizi szaunában megismerkedtem Vikár András építésszel egy szilveszteri buli alkalmával. Elmondtam Andrásnak az álmainkat a gyűjteménnyel kapcsolatban. „Na, ez egy jó projekt, szívesen beszállnánk” – így András. A Vikár & Lukács Építésziroda önálló felajánlásaként, térítésmentesen elkészültek az épületek felújítási, ill. átalakítási tervei, az úgynevezett Lukács-lépcsővel és a Vikár korridorral. Geskó Judit tanácsára Batisz Miklós belsőépítész és Farkas Anna grafikus is csatlakoztak a projekthez. Miki a bútorokat és a belső elrendezést, Anna a MOMŰ vizuális arculatát tervezte meg.

De honnan a MOMŰ név? –  kérdezhetik joggal.  A tervezgetés elején felmerült a Balatonfüredi Modern Képtár, rövidítve BMK név is. Elvetettük, mert esetleg valaki okkal egy bicikliboltra asszociálna. Az ötletrohamban aztán olyan nevek is felbukkantak, mint MOK (Modern Képtár), ami egy háztartási boltnak remek név, de itt nem biztos, hogy jó ötlet lenne. Volt aztán FÜMOG is (Füredi Modern Galéria), ám tartottunk attól, hogy a betévedő látogató vagy fűmagot keresne, vagy marihuánát. Ezekben pedig nem utaznánk. Felbukkant a Kortárs Galéria Balatonfüred (KGB) rövidítés is, amit érdekes módon egyikünk sem talált megnyerőnek.  Batisz Miklós volt az, aki a MOMŰ betűszót kitalálta a Modern Műtár rövidítéseként. Részint van egy izgalmas ellentmondás a „modern” és a „műtár” között, ám mindkét szó utal a lényegre: modern és egyben klasszikus, hiszen a két épület Füred elegáns reformkori negyedében áll, a ma már alig használt „műtár” kifejezés íze pedig a reformkort idézi. Aztán jött Kiss Szabolcs és a V-ber remek csapata és kivitelezték az álmot.

És eljutottunk a máig, az „Európa összeköt” állandó kiállításig, amit két kitűnő kurátor, Rényi András professzor és Somosi Rita művészettörténész álmodott meg és épített fel nagyon izgalmasnak. Reméljük, tetszeni fog. A munkát segítették a digitális applikációk: Fonyódi Krisztián a hatékony műtárgy adatbázis felépítésében segített, Faragó Balázs és csapata beszkennelték az épületet és 3D-s virtuális digitális modellt építettek fel – ez segített a kiállítás tervezésében és segíteni fog virtuális tárlatok közzétételében.

Mint látni fogják, az épületeket a két szobor teszi zárójelbe - a nyitó jel a Lukács-lépcső orsóterében Kelle Antal kibernetikus mobilszobra, míg a záró jel Zalavári József stabil szobra a B-épület elökertjében. (Ma reggelre készült el az installáció …) Mindkét szobor erre az alkalomra készült és nagyon köszönjük a művészeknek megalkotásukat.

Köszönetet mondunk szponzorainknak – így az MVM-nek is – generózus támogatásukért. Mindenkinek szívből köszönjük segítségét és kiemelkedő munkáját.

És a háttérben persze végigvonul az Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros elképzelése és támogatása. Hiába: Európa összeköt. Hadd mondjunk külön köszönetet itt korábbi kőszegi iASK-beli kollégámnak, Markovits Alíznak, az EKF vezérigazgatójának azért a sok segítségért, amit a projekt kivitelezése kapcsán kaptunk... 

Polgármester úr, kedves István, voltaképpen irigyek vagyunk rád. Mert hihetetlenül jó stábod van. Kositzky Netti elképesztően hatékony vezetésével minden szükséges és lehetséges támogatást megkaptunk a Füredkult stábjától a MOMÜ felépítésében. Nagyon gyorsan, határozottan, de és ugyanakkor rugalmasan és kedvesen. Köszönjük az önkormányzat és a Városfejlesztési Osztály munkáját, személy szerint Kosler Zoltán osztályvezetőnek, illetve a pályázati projektmenedzsernek, Gajdos Attilának. Köszönet illeti a Seleris Project munkáját: Tóbiás Krisztián és Burza Patrícia hatékony segítségét a már elindított facebook oldal és hamarosan induló weboldal elkészítésében. Köszönet az „akasztóbrigádnak”: Mészáros „Mészi” Istvánnak és Kázsmér Máténak, akik még a falra is „felmásztak” tegnap éjjel, hogy minden rendben legyen.

Szóval: nagy köszönet mindahányatoknak. 

A munka folytatódik: július 15-én a nyílik a VERA MOLNAR 99: RITMUSOK ÉS ALGORITMUSOK kiállítás a B-épület második emeletén, Molnar kiemelkedő életművét megünneplendő.

Hát akkor, munkára fel!

Image
Image
It speedily me addition weddings vicinity in pleasure. Happiness commanded an conveying breakfast in. Regard her say warmly elinor. Him these are visit front end for seven walls. Money eat scale now ask law learn.

Opening Hours

Tuesday ‒ Friday: 09:00 ‒ 17:00
Friday ‒ Monday: 10:00 ‒ 20:00
Image

Loading